E-ovratnico lahko uporabljam za…

E-ovratnico lahko uporabljam za…

Večina vprašanj, ki mi jih zastavljajo, se navadno začnejo z naslednjimi besedami: »Ali lahko uporabljam e-ovratnico za…«.

Vprašanju običajno sledi pojasnilo o nekakšnem agresivnem vedenju.

Na primer:

Ali lahko uporabljam e-ovratnico za preprečevanje slabih reakcij svojega psa na druge pse?

Ali lahko uporabim e-ovratnico, da preprečim psu lajanje na tujce?

Lahko z e-ovratnico ustavim psa, ko želi le-ta loviti mačko ali jo celo ugrizniti?

Na takšen tip vprašanj lahko odgovorim z da in ne.

Za to ni enostavnega odgovora.

Najprej se lotimo pričakovanj

Psi ne silijo v druge pse, ne lajajo na tujce in ne lovijo mačke zato, ker bi bil njihov namen otežiti naše življenje.

V druge pse silijo najverjetneje zaradi tega, ker so bodisi slabo socializirani, bodisi ker smo nenamerno podkrepili takšno vedenje, ko je bil pes na povodcu.

Pogosto se zgodi, da po nesreči in nenamerno ustvarimo situacijo, v kateri se naš štirinožni prijatelj počuti ogroženega ali frustriranega zaradi omejevanja in prepovedovanja.

Psi lajajo na tujce, ker imajo prirojen nagon po tem, da stražijo svoj teritorij.

To je ena od lastnosti, ki smo jih pri njih cenili in od njih pričakovali leta nazaj in ta lastnost je večini psov tudi ostala. Če pes laja na osebo, ki ima slabe namene ali če zaustavi roparja v našem domu ga poveličujemo in o njem govorimo kot o heroju.

Če pa laja na skavtinjo ali jo celo ugrizne, pa govorimo o nepričakovanem obnašanju našega psa. Pes pa seveda nima takšnega nivoja sposobnosti, da bi lahko ločil med osebo z dobrimi ali slabimi nameni, oni vedo le to, da gre za tujca. ms office 2017 free download with product key

Psi lovijo mačke zato, ker so pa naravi plenilci. Lovijo tisto, kar teče in beži, ker želijo nekoga ujeti in ga upleniti ali enostavno zato, ker je zabavno in daje občutek produktivnosti.

Dejstvo je, da psi počnejo pasje stvari

Ampak razumeti »zakaj« je le polovica enačbe.

Če želite spremeniti pasje vedenje tako, da bo ustrezalo vašim pričakovanjem, potem morate prevzeti odgovornost in jih naučiti, kaj sploh je primerno vedenje.

Odgovornost vključuje čas in vadbo

Že takoj, ko v svoj dom pripeljemo mladička, bi morali začeti proces socializacije, ki vključuje izpostavljanje psa drugim psom, ljudem in novim izkušnjam na pozitiven način.

To pripomore k temu, da se naučijo zaupanja in tega, kako se spopadati s stresom v novih situacijah. Moramo se zavedati odgovornosti, da naučimo svoje pse specifičnih vzorcev vedenja.

S tem, ko jih naučimo vedenja z besedami, kot so: tačka, tiho, pridi, sedi, dol, stoj ipd. ustvarimo odličen način komuniciranja kako naj reagirajo, raje, kot da jim dovolimo, da se zanašajo na njihov običajni vzorec vedenja kot je lov, lajež, postavljanje ali grizenje.

Ravno pri tem delu treninga ubogljivosti lahko vpeljemo daljinsko ovratnico za trening.

Točno v tej situaciji omenjeni  pripomoček zasije in izstopa iz povprečja s svojo zmožnostjo jasne komunikacije, omejevanjem frustracij in dosegom kontrole tudi brez povodca. Enkrat ko vaš pes razume, kaj mora narediti, lahko dosežete zanesljivost pri večini distrakcij.

Na primer: če naučimo psa, da »k nogi« pomeni, da mora hoditi ob naši levi nogi, lahko izvajamo tak trening takrat, ko hodimo mimo drugih psov.

PSL 2023 Schedule
PSL 8 Live
Pakistan Super League

Da bi ubogali ukaz »k nogi« medtem ko vlečejo in lajajo enostavno ni mogoče.

Enkrat, ko psa naučimo, da beseda »tiho« pomeni, da se preneha oglašati, ne bo več lajal med izpolnjevanjem tega ukaza. In če je pes naučen, da »pridi« pomeni, da se mora vrniti k svojemu gospodarju  in da »stoj« pomeni, da se ne sme premakniti, potem postane vedno lažje tudi to, da psa ustavimo, ko začne loviti mačko.

Vsi zgoraj omenjeni scenariji in primeri agresivnega vedenja so ukrotljivi z zanesljivim treningom.

In zanesljivo uboganje je dosti lažje vdrževati, če je e-ovratnica del procesa!

Torej DA, lahko uporabite e-ovratnico za širok spekter problemov s pasjim obnašanjem, in NE, ne bi smeli ubirati bližnjic pri potrebnem procesu s tem, da samo »šokirate« psa, ko je poreden!

Uporaba e-ovratnice ni namenjena temu in s tem ne boste dosegli želenih rezultatov.

Vzemite si čas in vpeljite e-ovratnico v trening uboganja.

Pojačajte trening in vaša pričakovanja tako, da vadite zunaj, na realnih primerih. Ko te veščine prenesete v uporabo, se vaš pes nauči novega, ustreznejšega vedenja v situacijah, ki so mu prej povzročale stisko in frustracijo.

Skupaj bosta gradila na močnejšem prijateljskem odnosu, ki bo temeljil na sodelovanju in komunikaciji. Lahko vam odpre vrata k še več novim skupnim avanturam.

Srečno treniranje!